O data cu deschiderea sezonului de plaja apar si problemele cauzate de expunerea prelungita la soare. Insa recent un grup de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh au studiat efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii umane si au ajuns la o concluzie surprinzatoare. Atunci cand se folosesc mijloacele de protectie potrivite, soarele are beneficii asupra corpului care depasesc riscul de a face cancer la piele.
Cercetarile au dezvaluit pana acum ca lumina soarelui ajuta la reducerea presiunii arteriale si astfel scade considerabil riscurile de atac de cord sau atac cerebral. Concomitent cercetatorii sustin ca lumina solara poate prelungi viata.

   Ultravioletele scad tensiunea arteriala.

 

Cercetatorii din Edinburgh au constatat in timpul studiilor ca radiatiile UV (ultraviolet) elibereaza un compus al carui efect principal este scaderea presiunii arteriale. Totusi, inainte de emiterea unei teorii concrete e nevoie de mai multe teste care sa stabileasca cu exactitate care este relevanta acestor descoperiri si daca expunerea la soare este, intr-adevar, benefica.
Expunerea la soare creste considerabil nivelul de vitamina D din organism, considerata pana acum sursa tuturor efectelor bune. Insa compusul care reduce tensiunea arteriala este realizat separat de vitamina D, motiv pentru care descoperirea acestuia a durat atat.

 

   Beneficiile depasesc riscul cancerului cutanat

 

In timpul cercetarii, dermatologii au studiat presiunea arteriala a 24 de voluntari care, mai intai, au expusi la radiatii UV stand 20 de minute sub lampi cu infrarosu. Ulterior, intr-o a doua parte a studiului, voluntarii au fost asezati iar sub lampi, doar ca de data aceasta ei erau expusi doar la caldura, razele UV fiind blocate.
Rezultatele au aratat ca, dupa expunerea la radiatii UV, presiunea arteriala a participantilor a scazut timp de o ora. In schimb, acest fenomen nu s-a observat si atunci cand participantii au fost expusi doar la caldura, lucru care sugereaza ca efectul benefic asupra sanatatii a fost redat de razele UV.
Totodata, In ambele cazuri, nivelul de vitamina D a ramas acelasi in timpul ambelor sesiuni. „Suspectam ca beneficiile aduse de soare asupra sanatatii inimii cantaresc mai greu decat riscul de a dezvolta cancer de piele. Munca noastra ar putea explica de ce suplimentele de vitamina D nu pot compensa singure lipsa de expunere la soare”, a explicat dr. Richard Weller, potrivit descopera.ro.