Temperaturile mari pentru aceasta perioada a anului si mini-vacanta prelungita intre 1 mai si Paste au dat oficial startul la deschiderea sezonului la bronzat.

Iti place sa stai la soare, la mare, sa te bronzezi si sa te intorci din vacanta, invidiata de toate prietenele pentru culoarea aramie a pielii tale… Insa expunerea prelungita la soare nu este intotdeauna benefica pentru sanatatea ta, mai ales in lunile caniculare iulie si august. Pentru a evita riscurile expunerii la soare si pentru a te asigura ca ziua ta pe plaja nu se termina la Urgenta e bine sa urmezi cateva sfaturi:
1. Este indicat sa nu stai in soare intre orele 11:00 – 17:00. Intre aceste ore riscul de arsuri solare si insolatie este cel mai mare;
2. Daca ai un copil mic, il poti lasa sa se joace linistiti pe plaja intre orele 7:00 – 10:00. Aerosolii sunt benefici pentru protejarea arborelui bronsic si pot ameliora tusea si astmul;
3. Daca ai pielea deschisa la culoare si vrei sa stai la soare, chiar si la orele mici ale diminetii, trebuie sa folosesti o crema cu factor mare de protectie (30+)
4. Daca ai alunite, trebuie sa-ti iei masuri suplimentare de protectie. Este de preferat ca aceste zone cu nevi pigmentati sa nu fie expuse prea mult razelor solare si, mai ales, nu in perioada 11.00 – 17.00. Accentuez acest lucru, deoarece nevii pigmentati sunt foarte periculosi daca se malignizeaza; melanomul malign este cel mai metastazant cancer. Pentru persoanele doritoare sa elimine un factor de risc, exista si posibilitatea excizarii chirurgicale a acestor „alunite”.
5. Nu uita de hidratare! Daca in mod normal cantitatea recomandata este de 2 litri de lichide pe zi, vara si mai ales in timpul expunerii la soare e bine sa consumi minim 4 litri de lichide pe zi. Incearca sa eviti alcoolul (te deshidrateaza)si cafeaua si inlocuieste sucurile carbogazoase cu apa plata, ceai sau sucuri neturale de fructe si legume. Pe langa un nivel optim de hidratare, vei avea si o silueta placuta!