Având în vedere că ne-am făcut un istoric în a adopta tot felul de sărbători occidentale nocive pentru spirit și societate, m-aș opri asupra minunatei și fermecătoarei zile de Valentine’s Daysărbătoare apărută la galezi sărbătorită în Danemarca și Norvegia pe data de 14 februarie sub denumirea de Valentinsdag.

Stau și mă întreb de ce e nevoie de o sărbătoare de acest gen pentru a petrece clipe și momente romantice și pline de dragoste alături de persoană iubită? Oare nu putem face acest lucru în mod curent și fără a ne limita la o dată anume? Și uite așa ne place să înotam într-un alt kitsch implementat așa zis cu „bunăvoință”. Oare câți tineri știu sau au auzit despre Dragobete? ăsta cine o mai fi? un personaj istoric sau de poveste?

Păi hai să-l slefuim puțin că poate îl repunem în drepturi pe acest Dragobete ce are ca izvor poporul slav. Dragobetele sau Vobritenia este o sărbătoare să zicem destul de nouă având în spate 170-180 de ani de când a apărut în țara noastră.

Este sărbătorit pe 24 februarie în preajma echinocțiului de primăvară.
Ca și obicei popular, se desfășura sub formă de adunare a tinerilor îmbrăcați ca de sărbătoare ce se regăseau în fața bisericii și care plecau împreună prin pădure și nu numai să caute florile primăverii. Când ora prânzului se apropia fetele se întorceau spre sat alergând, acest lucru numindu-se zburătorit, acestea fiind urmate de câte un tânăr cauruia îi era dragă. Dacă acesta reușea să o ajungă din urmă, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul celor din jur. Pe scurt dacă se întâmpla acest lucru avea o semnificație aparte și anume că cei doi sunt logodiți timp de un an sau mai mult. Această sărbătoare fiind o oportunitate de a-ți exprima liber sentimentele în fața comunității. Potrivit tradiției în această zi nu se sacrificau animale pentru că s-ar fi stricat rostul împerecherii. Tot în această zi bărbații nu trebuiau să le supere pe femei, să nu se certe cu ele fiindcă le-ar fi mers prost tot anul.

Acum stau și mă gândesc de ce să adoptăm tradiții când noi ca și popor le avem pe ale noastre și sunt chiar frumoase cu tentă morală ridicată. Oare nu ne ajunge cât de cotropiți am fost până acum sub diverse forme culturale și morale? Propun să ne axăm și să ne bucurăm de această sărbătoare neaoșa. Ce e mai frumos pe lumea asta decât a ține în brațe persoana iubită indiferent de ocazie. Aș zice absolut nimic. Per total axa gravitațională a fiecărui individ se învârte doar prin prisma iubirii.