Prima zi de scoala este un moment deosebit de important, nu numai pentru micutul care devine scolar, ci si pentru parintii lui.

Inceputul scolii este primul pas catre maturizarea copilului si primul “zbor in afara cuibului”. Copilul trece de la programul relaxat de gradinita la o rutina bine stabilita, cu teme, proiecte si o disciplina mult mai stricta. Pentru a preveni stresul asupra celui mic e bine sa incepi sa-l pregatesti din timp cu ideea de scoala.

In vara premergatoare inceputului scolii, asigura-te ca cel mic stie toate lucrurile esentiale. Invata-l sa isi scrie numele, sa-si lege singur sireturile, sa se imbace si sa se dezbrace si sa mearga singur la toaleta. Psihologii sunt de acord ca tranzitia catre viata de scolar este mai usoara pentru copiii care nu trebuie sa apeleze la un adult pentru nevoile de baza. De asemenea, nu ignora aspectele practice privind siguranta: copilul trebuie sa stie cum se numeste, cati ani are, adresa la care locuieste si cel putin un numar de telefon apelabil in caz de urgenta.

Un alt aspect foarte important al inceputului de an scolar este aspectul fizic. Copiii isi doresc foarte tare sa se integreze, iar rolul parintelui este de a facilitata acest proces. De aceea inainte de a incepe scoala propriu-zisa, parintii trebuie sa se intereseze daca scoala la care urmeaza sa mearga copilul are un reulament intern privind imbracamintea, daca exista uniforme sau un consens pentru culorile hainelor. De asemenea, pentru a se integra printre ceilalti copii, micutul tau trebuie sa isi inceapa ziua mereu spalat si ingrijit, cu parul pieptanat si unghiile scurte si curate.

Atunci cand iti pregatesti copilul pentru inceputul scolii, nu trebuie sa omiti programul. Pentru un copil obisnuit cu vacanta si cu orele neregulate de somn inceperea scolii poate fi un adevarat calvar. De aceea este recomandat sa stabilesti un program fix cu o saptamana sau doua inainte de inceperea propriu-zisa a cursurilor. Invata-ti copilul sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare dimineata si sa se spele singur pe fata si pe dinti. Cand va trebui sa se trezeasca dimineata pentru a merge la scoala I se va parea mai simplu pentru ca deja are “antrenament”.

De asemenea e indicat sa organizezi in camera copilului un spatiu separat pentru “lucruri de scoala”. Acest spatiu poate fi biroul unde isi va face temele sau un coltisor cu o masa si un scun unde cel mic sa isi poata depozita cartile, caietele, ghiozdanul si materialele de care are nevoie pentru scoala. Mai mult, iti poti rezerva cate o ora zilnic pentru a rasfoi alaturi de copil cartile si caietele pentru scoala, va puteti uita pe imagini impreuna si poti concepe activitati educative pe care sa le faceti impreuna. Asta il va pregati pentru cand va fi nevoie sa aloce timp temelor in detrimetul jocurilor.

Mai jos gasesti cateva saturi suplimentare pentru a face ca prima zi de scoala sa fie placuta si amuzanta atat pentru copil cat si pentru parinti.

  • Incearca sa vizitezi scoala impreuna cu micutul tau inainte de inceperea cursurilor. Va fi placut impresionat de cladire si de mobilierul pentru “copii mari” si va fi mai putin inspaimantat in ziua cea mare stiind unde urmeaza sa mearga.
  • Mergeti impreuna sa cumparati rechizite si alte lucruri pentru scoala. Copiilor le place sa primeasca lucruri noi!
  • Intereseaza-te din timp daca vreunul din prietenii copilului tau merge la aceeasi scoala. Daca da, vorbeste cu parintii si stabiliti sa mergeti impreuna la scoala cateva dimineti la rand. O fata cunoscuta ii va risipi copilului chiar si ultimele temeri legate de scoala.
  • Fii sincer cu copilul tau: spune-i ce asteptari ai de la el si incurajeaza-l sa-si faca prieteni.